Što trebate znati o najmu baznih stanica

Što trebate znati o najmu baznih stanica

Najmovi baznih stanica ugovaraju se svakodnevno. Operateri mobilne telefonije često unajmljuju prostore na krovovima ili na zemljištima kako bi instalirali antene za mobilnu radiotelefoniju ili tornjeve za telekomunikacije radi osiguravanja boljeg signala i pokrivenosti za stanovništvo. Čitajte dalje kako biste saznali više o postupku, primjenjivim propisima i potrebnim odobrenjima.

Što je najam bazne stanice?

Danas je koncept najma bazne stanice prilično popularan. Sve više ljudi mora obavljati pozive i povezivati se na internet bez prekida. Kako bi se omogućila ta komunikacija u stvarnom vremenu, potrebno je više baznih stanica.

Operaterima su potrebni primjereni prostori – bilo ruralni ili urbani – za postavljanje takvih antena.

Operateri obično postavljaju antene ili tornjeve na imovini u vlasništvu trećih strana uz potpisivanje ugovora o najmu s vlasnicima zemljišta. Vlasnici zauzvrat primaju redovitu najamninu u zamjenu za postavljanje tornja ili antene na njihovo zemljište ili na krov njihove zgrade. To je uobičajena praksa.

Takav dogovor može biti koristan za obje strane tijekom određenog razdoblja jer operater može postaviti ili proširiti svoju mrežu i osigurati pokriće za više korisnika bez potrebe za kupovinom zemljišta na kojem bi postavio antene, dok vlasnici zemljišta ili zgrada s druge strane imaju koristi jer primaju redovitu najamninu dokle god je ugovor na snazi.

Važnost lokacije

Ključan element za postavljanje mreže predstavlja lokacija svake bazne stanice. Operateri znaju gdje trebaju postaviti bazne stanice, koje se mogu nalaziti u ruralnim ili urbanim područjima.

Kad operateri mobilne telefonije odluče pokrenuti ili nadograditi svoju mrežu, vrijeme je od ključne važnosti. Moraju odmah započeti s time kako bi mogli ponuditi najbolju moguću uslugu.

Osim uvjeta lokacije koji su nužni za postavljanje baznih stanica, različiti čimbenici utječu na budući ugovor o najmu između vlasnika i operatera. Ti čimbenici uključuju kamatne stope, broj operatera koji će fizički biti prisutni na lokaciji, inflaciju, sadašnju pojasnu širinu, najamninu koju je potrebno plaćati i razna druga razmatranja.

Koliko operateri plaćaju za postavljanje antene ili staničnog tornja?

Prije započinjanja postupka iznajmljivanja zemljišta za postavljanje antene ili staničnog tornja, prvo pitanje koje vlasnik zemljišta može postaviti jest koliko će operateri plaćati za to. Odgovor na to pitanje ovisi o čimbenicima navedenim iznad i o naknadnom pregovaranju.

Nakon što vlasnik zemljišta sklopi ugovor o najmu s operaterom, ima alternativnu opciju u odnosu na nezajamčenu najamninu koju nude operateri.

Ta se alternativna opcija naziva otkup najma. Sastoji se od ponude za isplatu zajamčenog jednokratnog iznosa unaprijed vlasniku zemljišta u zamjenu za pravo na upravljanje ugovorom o najmu te za primitak najamnine povezane s ugovorom za određeno razdoblje.

Ta alternativna opcija primjenjiva je na zemljišta te na urbane zgrade i stanove. Ako postoji ugovor o najmu povezan s antenom ili baznom stanicom, može se sklopiti ugovor o otkupu najma povezanog s tom lokacijom.

Uvjeti ugovora ugovaraju se s nužnim zakonskim predstavnicima, tako da obje strane mogu biti sigurne da je sve u skladu s usvojenim propisima. Tako se osigurava da vlasnik u budućnosti na uobičajeni način može iskoristiti svoje pravo na prodaju zemljišta ili nekretnine.

Iako i dalje postoje rizici povezani s najmom antene ili bazne stanice, bilo zbog potencijalnog uklanjanja ili budućeg smanjenja najamnine, uz otkup najma vlasnik više ne snosi te rizike. APW Croatia prihvaća rizike zahvaljujući svom diversificiranom portfelju imovine.

Imate li pitanja o tome kako bazna stanica funkcionira, je li Vaša nekretnina prikladna za baznu stanicu ili, ako ste vlasnik postojeće bazne stanice, želite li saznati više o imovini koja se nalazi na vašoj nekretnini? Kontaktirajte APW Croatia pozivom na broj (3851) 775-7250 ili posjetite mrežnu stranicu www.apwcroatia.hr pa će Vas jedan od naših direktora za akvizicije informirati o vašoj baznoj stanici ili najmu.