Ostvarite kontrolu otkupom zakupa

  • Ponuđači bežičnih tornjeva i ponuđači mobilne telefonije obično grade stanične tornjeve i krovne antene na nekretninama koje nisu u njihovom vlasništvu, pa stoga obično zaključe ugovor o najmu s vlasnikom nekretnine kako bi omogućili postavljanje svoje opreme na lokacije. Tvrtka vlasnik tornja ili ponuđač bežične telefonije profitira tako što može izgraditi svoju mrežu bez posjedovanja zemljišta, a vlasnik nekretnine ima koristi od primanja najamnine u skladu s ugovorom o najmu lokacije mobilne telefonije.

  • Otkup zakupa staničnog tornja, koji se zove i plaćanje zakupa unaprijed, jednostavno je paušalno plaćanje koje se daje vlasniku nekretnine u zamjenu za pravo na najam lokacije mobilne telefonije. To obično ne utječe na vlasništvo nad nekretninom, kao ni na prava koja tvrtka vlasnik tornja ili ponuđač bežične telefonije imaju u ugovoru o zakupu.

  • Kao i ostale transakcije s nekretninama, specifični uvjeti otkupa najma staničnog tornja unose se u ugovor koji se obično evidentira u lokalnoj zemljišnoj knjizi. To osigurava da, čak i ako imovina promijeni vlasnika ili ako se korisnik tornja promijeni u nekom trenutku u budućnosti, svačija prava budu zaštićena.

  • Iako je lokacija uzeta u obzir za određivanje iznosa otkupa najma, tu su uključene i brojne druge varijable i čimbenici rizika. Uvjeti ugovora o zakupu tornja, prevladavajuće kamatne stopa, ponuđač/i na nekretnini, vremenska vrijednost novca i, naravno, najamnina samo su neki od mnogo čimbenika koji se uzimaju u obzir kada se određuje vrijednost zakupna staničnog tornja.

Otkup zakupa nije nov koncept

Industrija otkupa najma bežične telefonije započela je početkom 2000-ih i od tada neprestano raste. Tvrtka APW Croatia poslovala je s tisućama iznajmljivača i preko 80 ponuđača diljem Europe, Australije, Sjeverne Amerike i Južne Amerike.