Zbog toga su antene mobilnih telefona

Što su bazne stanice i kako funkcioniraju?

Opće je poznato da su bazne stanice svakodnevno prisutne u našim životima. Nalaze se svuda oko nas i od izuzetne su nam važnosti za međusobnu komunikaciju. Međutim, znate li točno koja je njihova funkcija? Pročitajte sljedeći vodič i saznajte više o baznim stanicama.

Čemu služe bazne stanice?

Bazne stanice omogućuju ljudima uspostavljanje poziva i pristup internetu. Drugim riječima, pomoću njih stvara se mreža koja osigurava signal ili pokrivenost, odnosno omogućuje uspostavljanje poziva i veza s kim god i kad god.

Kada određena osoba pokuša uspostaviti poziv, njezin se mobilni telefon povezuje s najbližom antenom. Iz te točke, signal odlazi do centrale koja ga šalje do najbliže antene ili bazne stanice gdje se nalazi primatelj poziva.

Zbog toga su antene mobilnih telefona ključne jer bez njih korisnici ne bi mogli međusobno komunicirati. Nadalje, te antene omogućuju pokrivenost signalom za mobilne telefone, što je postalo izuzetno važno.

Na lokacijama na kojima se okuplja veliki broj ljudi, poput nogometnih stadiona, veza može biti sklona latenciji te se zbog toga može činiti da je sporija nego što je to uobičajeno ili da čak zastaje.

Uz izuzetak koji čine ovakve situacije, domet antena mobilnih telefona i njihova pokrivenost ipak su značajni. Primjerice, 4G antene mogu omogućiti dobru pokrivenost u rasponu od 10 do 12 km te mogu povezati jedno selo s drugim pa čak i proširiti vezu do obližnjih gradova.

Važno je instalirati antene razmjerno broju stanovnika. Zbog znatne razlike u gustoći naseljenosti, sasvim je normalno da se više antena može pronaći u većim negoli u manjim gradovima.

Kako funkcionira bazna stanica?

Za razumijevanje funkcioniranja mobilnih mreža prije svega je važno razumjeti kako funkcioniranju bazne stanice, koje se još nazivaju i antene ili tornjevi za mobilnu telefoniju. U konačnici, tim se antenama svi svakodnevno koristimo u svrhu komunikacij i povezivanja.

Način rada antena za mobilnu telefoniju vrlo je jednostavan: kada korisnik bira broj na svom pametnom telefonu i pritisne tipku za pozivanje, antena prima signal. Antena zatim obrađuje telefonski poziv i šalje ga do centrale. Nakon što poziv pristigne do centrale, on se šalje do nove antene s kojom je povezan primatelj poziva i primateljev telefon počinje zvoniti. Jasno je da se poziv prosljeđuje od jedne antene do druge. Najprije pozivateljeva antena prima signal, a zatim primateljeva antena šalje signal tako da primateljev pametni telefon počinje zvoniti.

Stoga, kada čujete glasovnu poruku da pozivatelj nije dostupan, to je zbog toga što korisnik nije povezan s antenom putem signala, pa tako pozivatelj ni ne može odgovoriti na poziv.

Koliko je velika antena za mobilnu telefoniju?

Općenito se antene za mobilnu telefoniju ističu svojom veličinom. Na prvi bi se pogled moglo pomisliti da te antene nisu tako velike jer njihova veličina može varirati od 30 centimetara do 1 metra. Međutim, činjenica je da se obično postavljaju na vrh tornja ili na krov zgrade i to na visinu od 15 do 50 metara. U svrhu smanjivanja utjecaja koji ove infrastrukturne konstrukcije mogu imati na krajobraz, ove se antene u brojnim slučajevima integriraju s okolinom upotrebom materijala koji oponašaju elemente koji se nalaze u okolini.

Antene za mobilnu telefoniju obično se postavljaju na najviše točke u gradovima odnosno na krovove zgrada. Iz sigurnosnih se razloga preporučuje udaljenost između antene i osoba od minimalno 6 metara. To je preduvjet koji je moguće jednostavno ispuniti kako u ruralnim tako i u urbanim okruženjima.

Imate li pitanja u vezi s radom antene za mobilnu telefoniju? Koja je njezina svrha? Koliko je velika? Obratite se tvrtki APW Croatia pozivom na broj (3851) 775-7250 ili posjetite www.apwcroatia.hr i jedan od naših rukovoditelja nabave posavjetovat će Vas o mogućnostima najma bazne stanice.